Vi skal have minkerhvervet tilbage.

Regeringen lukkede på ulovligvis minkerhvervet – og ignorerede både sundhedsmyndigheder og eksperter. Og regeringen holder fortsat erhvervet lukket på trods af myndighedernes anbefalinger. Derfor kæmper jeg for, at minkerhvervet genåbnes.

Minkskandalen er en af Danmarkshistoriens største. Ikke nok med at statsministeren groft vildledte danskerne, så brød regeringen også loven af flere omgange – og de løj for Folketinget.

Men det er langt fra kun dette, som regeringen har gjort. Læs hele forløbet her:

 1. Regeringen brød loven – og havde hverken lovhjemmel til at slå minkene ihjel eller udlove en tempobonus til de minkejere, som slog deres mink ihjel hurtigt.
 2. Statsministeren lavede en grov vildledning af danskerne, ifølge minkkommissionen.
 3. Regeringen gav ifølge minkkommissionen urigtige oplysninger til Folketinget.
 4. Da det bliver offentlig kendt, at regeringen bryder loven, så fortsætter regeringen ufortrødent videre.
 5. Politiet, Hæren og Fødevarestyrelsen fik ikke besked af regeringen på at stoppe det ulovlige arbejde ude hos minkfarmene.
 6. Regeringen lyttede ikke til de eksperter, som sagde, at minkene ikke var til fare for vaccinerne (herunder Lægemiddelstyrelsen)
 7. Regeringen kontakter derudover hverken WHO, andre lande med minkfarme og en række andre faglige eksperter inden beslutningen træffes.
 8. Sundhedsstyrelsen sagde 8 dage efter pressemødet, at de ikke delte SSI’s vurdering af, at cluster fem var til fare for vacciner.
 9. WHO anbefalede ikke, at man skulle slå alle mink ihjel i Danmark.
 10. 19 november vurderer SSI, at cluster fem formentlig er uddød.
 11. 16 december siger Kaare Mølbak, at SSI ikke anbefalede at slå alle mink ihjel.
 12. Statens Serum Institut har selv udviklet en vaccine imod cluster 5.
 13. Bagefter efterlader man minkavlerne til sig selv. Og mange minkavlere efterlades med stor økonomisk usikkerhed.
 14. Mette Frederiksen begynder at slette centrale sms’er, som kan være med til at opklare, hvor meget regeringen vidste, da de brød loven.
 15. Da minkkommissionen beder statsministeren om at stoppe med at slette sms’erne, fortsætter hun sletningen.

På trods af dette har Mette Frederiksen endda sagt, at hun gerne vil diskutere, hvorvidt det overhovedet er en skandale. Det er for mig helt uhørt.

I dag står vi så fortsat med et lukket minkerhverv. Selvom corona ikke længere er en samfundskritisk sygdom. Selvom Statens Serum Institut har sagt, at risikoen for folkesundheden ved at åbne minkerhvervet er minimal. Og selvom danske mink havde den bedste dyrevelfærd i Europa. Derfor står det for mig uden en hver tvivl: Vi skal genåbne det danske minkerhverv.

Læs mine øvrige mærkesager her